Penggunaan gear kereta automatik

Adakah anda pemilik kereta dengan manual transmisi automatik? Mungkin ramai yang menggunakan kenderaan jenis automatik sekarang. Ia lebih memudahkan berbanding menggunakan transmisi manual. Tapi adakah kita menggunakannya dengan betul? Hari ini saya terjumpa satu info di facebook mengenai cara penggunaan transmisi gear automatik dengan betul Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light: 1. tekan […]

Tips Perjalanan Jauh untuk Penunggang Motosikal

Sebelum ini ada dinyatakan tentang Panduan pemanduan jauh. Untuk kali ini pula OhPemandu berkongsi tentang tips perjalanan jauh bagi penunggang motosikal. Ini penting kerana penunggang motosikal berisiko tinggi terutama ketika memandu di jalan yang merbahaya dan sering berlaku kemalangan. Untuk itu, seeloknya penunggang motosikal perlu bersedia dengan perkara asas seperti berikut :- 1) Tukar minyak […]

Bagaimana Hendak Memandu Kereta Manual

Semua pelajar memandu kereta di Malaysia dilatih dan diuji dengan menggunakan kereta yang bergear manual.Hanya pelajar yang mendapat surat kebenaran dari pihak JPJ sahaja yang akan dilatih dan diuji dengan kereta bergear auto. Selepas memiliki lesen memandu,ramai yang membeli dan memandu kereta auto kerana ianya lebih mudah untuk dipandu lebih-lebih lagi di kawasan Lembah Kelang […]

Menaiki sampan kertas di Tasik

Korang pernah tak buat sampan kertas masa kecil-kecil dulu? Ala yang buat origami lepas tu letakkan kat longkang atau kolah guna kertas. Berapa lama sampan tu boleh bertahan dalam air? Memang lama juga kan? Tapi apa kata kalau ia dibesarkan dan anda menaikinya di tasik? Macam agak musathilkan? Tapi itu yang telah dilaksanakan oleh sekumpulan […]

5 Terbunuh Kemalangan di Tapah

Sekurang-kurangnya 7 orang terbunuh dalam kemalangan membabitkan bas di Km326.3 di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) berdekatan keluar Tapah. Kemalangan berlaku jam 1.15 pagi membabitkan bas yang membawa 30 orang penumpang yang dalam perjalanan dari Kuala Kurau ke Genting Highlands. Ketua Polis Daerah Tapah, Superintendan Somsak Din Keliaw memberitahu berdasarkan siasatan menunjukkan bahawa bas itu melanggar […]